Conditii de vanzare

 

         RHS este desemnat de catre Vanzator sa prezinte si sa vanda caii printr-o licitatie publica, reglementata conform Conditiilor de Vanzare si Regulilor Speciale pentru Cumparator prezentate mai jos. Orice persoana care intentioneaza sa participe la vanzare in calitate de Vanzator, Ofertant sau Cumparator si Agent este obligata sa cunoasca si sa se conformeze cu aceste conditii.

CONDITII GENERALE

1- DEFINITII 

         Termenii care sunt enumerati cu majuscule au urmatoarele semnificatii si in cazul in care sunt pluralizate. RHS inseamna Romanian Horse Sales, concept realizat in partneriat de De Kriantis Equine Services SRL si Centrul Ecvestru „163 de Plopi”, ca o companie care organizeaza vanzari de cai. Vanzator inseamna proprietarul calului care este inscris pentru vanzare. Ofertant inseamna persoana care participa la vanzare oferind un pret de vanzare. Cumparator inseamna cel mai mare ofertant pentru care un lot la care adjudecarea se face prin ”caderea ciocanului” (”strigare”). Centru de vanzari inseamna locul in care se tine vanzarea. Director de vanzari inseamna persoana care conduce/coordoneaza vanzarea.

2- CATALOG

         Informatiile despre genealogia cailor oferiti spre pentru vanzare sunt incluse in catalogul oficial.

         RHS nu isi asuma responsabilitatea pentru informatiile incorecte continute in Catalog, urmand a se intelege ca RHS a depus toate diligentele pentru a se asigura ca respectivele informatii sunt corecte. Exemplarele selectate si inscrise in licitatie pot fi supuse radiografiilor membrelor, la cererea potentialilor cumparatori, contra-cost, efectuate de echipa de medici acreditati ai RHS. Vanzatorul trebuie sa informeze RHS, in scris, cu cel putin doua ore inainte de vanzare, asupra oricaror erori sau omisiuni din catalog și, de asemenea, cu privire la orice informatii importante care apar dupa publicarea catalogului, astfel incat acestea sa fie prezentate de catre Licitator celor care participa la vanzare. Aceste raportari vor avea prioritate in raport cu informatiile incorecte din catalog. Vanzatorul care nu raporteaza aceste informatii este direct responsabil fata de cumparator in relatie cu orice consecinte conexe. Vanzatorul, pe langa acceptarea prezentelor conditii, garanteaza si exonereaza RHS impotriva oricarei pretentii din partea Cumparatorului sau a unor terte parti care, in orice caz, accepta sa nu ia masuri impotriva RHS. RHS are dreptul sa decida ordinea in care caii sunt listati in catalog.

3 – CERTIFICATE SI STAREA DE SANATATE

         Caii inregistrați pentru vanzare trebuie sa fie insotiti de urmatoarele documente:

  • Pasaport
  • Certificat de sanatate
  • Certificat  care prezinta rezultatul negativ al testului Coggins (ex. anemia ecvina)
  • Certificat pentru vaccinarile anti-gripale indicate in pasaport
  • Eticheta produsului administrat, cu data administrarii, motivul si locul vaccinarii, parafa si semnatura medicului veterinar
  • Absenta pasaportului este justificata numai in cazul in care ANZ  declara in scris Vanzatorului sau RHS ca documentul  este in curs de a fi trimis
  • În acest caz, Vanzatorul trebuie sa prezinte:

         Copie privind notificarea manzului pe hartie stampilata de ANZ, cu plati si anexe

         Marcaje și numarul microcipului

         Declaratie care elibereaza RHS de orice responsabilitate pentru absenta acestor documente de la Vanzator

         Documentele trebuie trimise catre RHS la sosirea cailor în Centrul de Vanzari, inainte de coborarea acestora din remorci, pentru a permite Veterinarului desemnat de organizatorul vanzarii sa verifice sanatatea cailor.

         Vanzatorul trebuie sa se asigure ca fiecare cal este prezentat si vandut fara vicii ascunse in conformitate cu uzantele comerciale.                       

         Din oferta de pret de vanzare de la un potential cumparator rezulta ca el ia act de cele mai-sus mentionate si de starea buna de sanatate in care se afla calul.

 

         Toti caii inregistrati pentru vanzare sunt vanduti in conditiile in care sunt gasiti pe principiul ”vazut si placut”.

4- PARTICIPARE

         Cei care doresc sa participe la licitatie ca Ofertanti trebuie sa se inregistreze la biroul RHS. Participantii care actioneaza in numele unei terte parti, atunci cand se inregistreaza, trebuie sa prezinte o delegatie scrisa care urmeaza sa fie aprobata de RHS si in care se precizeaza: obligatiile acestora in calitate de agent, faptul ca raspund la fel ca mandantul si ca vor fi considerati responsabili pentru plata pretului, daca mandantul nu-si respecta obligatiile. RHS isi rezerva dreptul de a refuza orice inregistrare a persoanelor neagreate si de a refuza orice oferta din partea persoanelor care nu au prezentat anterior niciun credit financiar.

5 – MANEVRAREA CAILOR

         Vanzatorii sunt obligati sa garanteze prezenta personalului lor pentru a avea grija de cai. La un moment prestabilit, personalul mai sus mentionat va conduce caii in ”ringul de prezentare”. Caii nu pot fi scosi din boxele lor sau nu pot parasi Centrul de licitatii in lipsa unui acord scris si semnat de RHS.

6- PROCEDURA DE LICITATIE

         Pentru caii care vor trece prin ”procedura de strigare”, vor exista urmatoarele oferte minime de start:

– cai de munca si agrement – oferta minima de start – 500 euro

– cai de sport (obstacole, anduranta, dresaj, proba completa) – oferta minima de start – 1000 euro

– cai de curse (PSA, PSE si cai de trap) – oferta minima de start 700 euro

– pony – oferta minima de start – 200 euro

         Pretul de rezerva este comunicat de catre vanzator RHS, inainte de inceperea licitatiei, Licitatorul are dreptul de a stabili cresterile de oferta care vor fi comunicate oricarei persoane care participa la vanzare.Cumparatorul este cel care a oferit cel mai mare pret in momentul ”adjudecarii”. Ofertele facute si recunoscute dupa „caderea ciocanului” nu pot fi acceptate. Daca apare o disputa ca urmare a unei oferte simultane si identice pentru acelasi cal si licitatorul apreciaza ca obiectiunea este intemeiata, calul va fi repus  la vanzare la ultimul pret de oferta, și toti cei prezenti vor putea continua sa faca oferte pentru acesta. In cazul in care nu exista o oferta suplimentara, manzul va fi vandut persoanei care face cea mai mare oferta finala. Deciziile Directorului de Vanzari cu privire la eventualele litigii cu privire la licitatie sau la momentul ”adjudecarii” vor fi obligatorii si finale.

7 – PLATA PRETULUI DE VANZARE

         Vanzarea este considerata finalizata in momentul ”loviturii de adjudecare” de catre Licitator. Imediat dupa aceea, Cumparatorul trebuie sa semneze un formular de confirmare a achizitiei si sa mearga la biroul RHS pentru a efectua plata si a finaliza orice alte formalitati, inclusiv cele privind obligatiile fiscale. RHS isi rezerva dreptul de a filma si / sau fotografia Cumparatorii si Agentul in timp ce acestia semneaza formularul mai-sus mentionat. Pretul de adjudecare (la caderea ciocanului) plus TVA si orice alta plata datorata trebuie achitate catre RHS in termen de 30 de minute de la ”lovitura de adjudecare”,  in mod expres autorizat de catre Vanzator, in numerar, lata prin card sau prin ordin de plata. Acestea din urma pot fi acceptate cu acordul Vanzatorului si, in orice caz, „supus colectarii”. In situatia in care Cumparatorul nu reuseste sa se conformeze cu conditiile de plata de mai sus, RHS poate anula procedura de adjudecare si calul va fi repus la de vanzare in conformitate cu limitarile de timp necesare. Daca, din orice motiv, acest lucru nu este posibil, calul va fi returnat Vanzatorului.

         Participantii la licitatie inregistrati pot utiliza, la discretia absoluta a RHS, instrumentele financiare disponibile pentru a garanta plata prelungita. Pentru orice forma de plata alta decat numerarul sau ordinul de plata va fi obligatorie subscrierea unei asigurari pe durata vietii calului, cu RHS ca beneficiar pana la plata integrala a pretului calului achizitionat. In cazul unei plati neonorate de la Cumparator la Vanzator, RHS nu este considerata ca fiind responsabila – RHS va lichida vanzatorului venitul provenit din vanzare in termen de 90 de zile de la primirea facturii standard si dups efectuarea deducerilor si ajustsrilor corespunzatoare, cu conditia ca toate documentele privitoare la cal sa fie in ordine si disponibile la sediul RHS. Platile catre persoane altele decat RHS, inclusiv Vanzatorii, Agentii sau Reprezentantii, nu constituie o plata valabila. Platile trebuie efectuate in lei la cursul BNR din ziua licitatiei.

         In cazul in care conditiile mentionate mai sus nu sunt mentinute, dobanzile vor fi calculate in acelasi mod cu ratele initiale plus 3% începand cu data facturii fiscale. In mod exceptional, pe baza facturii emise, se admite luarea calului din centrul de licitatie, fara pasaport si pe baza unei declaratii scrise a cumparatorului (cu document de identitate atasat), prin care se asuma efectuarea platii prin virament bancar in termen de 30 de zile de la data emiterii facturii.

8 – TRANSFER DE PROPRIETATE 

         Toate documentele privitoare la cai trebuie sa fie puse la dispozitia biroului RHS din momentul in care calul participa la Vanzare si vor fi inmanate Cumparatorului in momentul platii. Transferul de proprietate va fi efectuat numai dupa plata pretului de vanzare plus drepturi, sau dupa primirea din partea Vanzatorului a unei declaratii scrise  care elibereaza RHS de obligatia de a plati pretul.

9 – DREPTURI DE VANZARE

         Achizitorul va plati catre RHS o taxa neta de 5% + TVA din pretul de adjudecare a calului, angajandu-se sa efectueze aceasta plata impreuna cu pretul de achizitie si convenind, impreuna cu vanzatorul, sa acorde prioritate acestei plati. RHS este autorizata sa pastreze sumele mentionate mai sus, care vor fi lichidate prin termenii mentionati mai sus. Niciun litigiu între parti nu are efect asupra dreptului la plata conform prezentului punct.

10 – GARANTII, RISCURI, RASPUNDERE

         Caii trebuie vanduți fara ca RHS sa furnizeze garantii sau sa-si asume vreo raspundere; insa RHS va oferi tot sprijinul necesar pentru reusita vanzarii. RHS nu isi asuma nicio raspundere cu privire la Vanzarea calului: Vanzatorul si Cumparatorul vor fi responsabili pentru garantiile privitoare la cal si pentru plata, fiind inteles in sensul celor prevazute la Articolul 6.  In orice caz RHS este abilitat de catre Vanzator sa actioneze impotriva Cumparatorului pentru a obtine plata. Toate riscurile legate de cai, accidente si daune, inclusiv cele legate de incendiu, care s-ar putea intampla acestora si riscurile posibile pentru terti vor fi suportate de catre Vanzator pana la ”strigarea adjudecarii” pentru Vanzare si de catre Cumparator de la acel moment, iar RHS isi declina orice forma de raspundere. RHS ramane străina de toate disputele care pot aparea din orice motiv intre Cumparator și Vanzator si intre aceste doua parti si terte parti.

11 – MEDICATIE

         Este interzisa utilizarea steroizilor anabolizanti si a substantelor antiinflamatoare care pot ascunde forme de vitiligo sau leziuni; utilizarea este permisa numai in situatii de urgenta, trebuie declarata si motivata corespunzator. Inainte ca cal sa paraseasca Centrul, Cumparatorul poate solicita efectuarea de controale pe cheltuiala sa; daca testele sunt pozitive, el poate rezilia contractul conform prevederilor legale. 

12 – CUSTODIE SI INGRIJIRE

         Vanzatorul consimte prin prezenta si este de acord ca un cal va ramane in custodia si ingrijirea sa exclusiva pana la caderea ciocanului sau, in cazul unei ne-vanzari sau a unor obiectii, pana la plecarea calului din Centrul de Vanzari.  Calul trebuie preluat din centru de catre Cumparator cel tarziu in ziua ulterioara Vanzarii. In situatia unei ne-vanzari, Vanzatorul va raspunde de preluarea calului. In situatia unei vanzari, cumparatorul trebuie sa faca preluarea de la vanzator din momentul caderii ciocanului si acesta va raspunde civil si penal, chiar si fara transferul de proprietate.In ceea ce priveste custodia si ingrijirea cailor care participa la vanzare, RHS respecta regulile si reglementarile prevazute in domeniu de legile romane.

13 – DEFECTE SI LITIGII

         Daca defectele de tipul viciilor ascunse prevazute de legislatia in vigoare nu sunt detectate inainte de vanzare, Cumparatorul trebuie sa trimita, in termenul stabilit in Uzanțele comerciale in vigoare in Romania, o scrisoare cu confirmare de primire direct la Vanzator cu certificare medico-veterinara declarand viciul si o eventuala solicitare de re-verificare, informand de asemenea RHS in acest sens pentru a solicita blocarea platii, mentinerea sumei aferente intr-un depozit fara dobanda care va fi lichidat conform instructiunilor agreate de cumparator si vanzator sau dupa ce au fost adoptate alte masuri pentru solutionarea litigiului.Viciile trebuie evidentiate in termen de 24 de ore de la vanzare si, oricum, inainte ca un cal sa paraseasca centrul de vanzari, cu obligatia imperativa de a le comunica RHS, imputernicind astfel RHS sa fie prezenta in timpul consultului efectuat de un medic veterinar ales. In caz de neintelegere, ambele parti sunt de acord sa procedeze, asa cum s-a mentionat anterior, la partajarea cheltuielilor pentru consultul veterinar impreuna cu acele cheltuieli pe care a trebuit sa le suporte organizatorul. In cazul litigiilor prelungite, partile trebuie sa se supuna arbitrajului efectuat de un „Tribunal Arbitral” format din trei membri, dintre care unul va fi nominalizat de RHS, unul de catre Vanzator, si unul de catre Cumparator.  Arbitrajul mentionat va fi organizat conform legilor romane. Cheltuielile suportate pentru solutionarea litigiului trebuie suportate de partea care pierde. In cazul in care partea care pierde este Vanzatorul si, prin urmare, vanzarea este anulata si calul va fi returnat, Vanzatorul este obligat sa acopere toate cheltuielile suportate de Cumparator de la momentul ofertei acceptate. RHS nu este obligata sa cunoasca si / sau sa garanteze defectele (viciile ascunse) ale cailor; verificarea oricarui viciu dupa vanzarea calului trebuie sa nu aiba nicio incidenta asupra dreptului societatii mai-sus mentionate de a primi taxa aferenta.

14 – VANZARE PRIVATA

         Orice vanzare incheiata intre un Vanzator si un Cumparator in termen de 30 de zile de la data vanzarii la care un cal nu a fost vandut sau introdus in licitatie, este supus Conditiilor de Vanzare. Atat Vanzatorul cat si Cumparatorul vor trebui sa plateasca RHS cheltuielile de vanzare la pretul de vanzare declarat. Pentru ambele parti cheltuielile de vanzare se vor aplica conform celor de mai sus.

15 – INSTANTA COMPETENTA 

         Tribunalul Brasov este competent sa solutioneze orice litigiu aparut intre RHS, Vanzator si Cumparator, conform celor convenite la punctul 13 in raporturile dintre Vanzator si Cumparator.

16 – NORME/REGLEMENTARI SPECIALE PENTRU CUMPARATORI

         a) Pentru a participa activ la licitatie, toate partile interesate trebuie sa se inregistreze in prealabil la Secretariatul Licitatiei. RHS isi rezerva dreptul de a refuza cererile de inregistrare primite de la persoane neagreate. RHS isi rezerva dreptul de a revoca in orice moment orice inregistrare acordata anterior si de a respinge ofertele de la cumparatorii care nu au fost de acord sa plateasca pentru achizitiile anterioare in termen de 30 de minute de la caderea ciocanului.

         b) Persoanele care nu activeaza in mod obisnuit in acest sector sau cumparatorii straini trebuie prezentate/prezentati de o persoana cunoscuta care sa garanteze pentru acestea/acestia sau trebuie sa transmita RHS  in timp util o garantie bancara care acopera toate achizitiile (pe email-ul dedicat de pe site).

         c) Plata sumei datorate se efectueaza in numerar, card sau ordin de plata. Acceptarea cecurilor la purtator este la latitudinea Secretariatului Licitatiei.

         d) De indata ce cade ciocanul Licitatorului, ofertantul castigator semneaza „angajamentul de cumparare si confirmare „, care i-a fos inmanat de catre oficiali, si consimte sa fie filmat sau fotografiat in timp ce aplica semnatura. Ulterior, acesta se va deplasa la Secretariatul Licitatiei pentru a-si indeplini toate obligatiile financiare si fiscale: plata pentru procedura de strigare si pentru licitatie; remiterea tuturor informatiilor necesare pentru facturare si transferul de proprietate. Prin semnarea unui formular ad-hoc, cumparatorii straini se angajeaza sa achite suma exigibila prin transfer bancar in termen de 30 zile  de la cumparare si sa declare exportul de manji in scopul facturarii tip Intrastat.

         e) Constituie cauze de neindeplinire: lipsa semnaturii din formularul „angajament de cumparare si confirmare”, neplata in termenii prevazuti in prezentul Regulament. In acest caz, Vanzatorul are dreptul sa recupereze posesia calului pentru care Cumparatorul nu a respectat una dintre obligatiile mentionate mai sus.

         f) RHS va transmite Cumparatorului formularul „notificare de vanzare” semnat de Vanzator numai dupa ce plata a fost corect efectuata.